Veľvyslanec USA Obsitnik sa zaujímal o výrobu práčok i zamestnanosť Rómov

05.05.2008 Poprad

Poprad 5. mája (TASR) - Veľvyslanec USA na Slovensku Vincent Obsitnik začal dnes trojdňovú návštevu na východnom Slovensku prehliadkou popradského závodu Whirlpool Slovakia.
Oboznámil sa s výrobou automatických práčok, zaujímal sa o vývoj zamestnanosti, osobitne o projekt zamestnávania Rómov. Generálny riaditeľ Whirlpoolu František Horbaľ spresnil, že z celkového počtu 1300 zamestnancov je 6,5 % rómskych občanov. Doplnil, že s vyššou fluktuáciou sa stretávali v začiatkoch realizácie projektu, v súčasnosti sa už zaujímajú o prácu v závode aj rodinní príslušníci Rómov, ktorí sa vo firme etablovali. Viacerí sa vypracovali na zodpovedné pracovné pozície.
Veľvyslanec USA dodal, že podobný projekt úspešne rozvíja aj U. S. Steel v Košiciach, ktorý je najväčšou americkou investíciou na Slovensku. K popredným patrí aj popradský Whirlpool. Na otázku TASR, aký je v súčasnosti objem investícií USA na Slovensku, odpovedal, že viac ako dve miliardy dolárov. Potvrdil pretrvávajúci záujem amerických firiem o Slovensko, ktoré má dobrú geografickú polohu, nižšie náklady a Slováci majú podľa neho dobrú reputáciu ako pracovití ľudia. Dodal, že záujem firiem smerujú predovšetkým na východné Slovensko, kde je najvyššia nezamestnanosť.
Pod Tatrami pôsobí Whirlpool šestnásty rok. Bol prvým výrobcom spotrebičov, ktorý investoval v strednej Európe. Popradský Whirlpool je najväčším závodom na výrobu práčok spoločnosti Whirlpool Europe. V súčasnosti zamestnáva 1300 ľudí a ročne vyprodukuje 2.000.000 zhora a spredu plnených automatických práčok. Podstatná časť produkcie smeruje na vývoz.
Veľvyslanec USA V. Obsitnik popoludní navštívi Prešovskú univerzitu, kde sa stretne s vedením i študentmi. Na podujatí Spoločnosti pre zahraničnú politiku bude prednášať o prioritách zahraničnej politiky USA.
V utorok sa stretne s prešovským arcibiskupom Jánom Babjakom, potom zavíta do Bardejova, Svidník a Stropkova, kde má na programe stretnutie s primátormi. Okrem iného si prezrie aj drevený kostolík v Bodružali.
V stredu na záver trojdňového pobytu na východnom Slovensku navštívi sídlisko Luník IX. a detský domov na Uralskej v Košiciach.
 

Vyberte región